Čivava....

Go down

Čivava.... Empty Čivava....

Post  Admin on Mon Dec 14, 2009 6:21 pm

Čivava je najpopularnije luksuzno psetance. Prilagodljiva je i dobar putnik. Idealna za život u gradu. Zemlja porekla: Meksiko. Vreme nastanka je 19. vek. Očekivani životni vek je od 12 do 14 godina. Karakter: Živahan i okretan. Prema ljudima nije ni oštar ni plašljiv, ali je često oprezan u blizini drugih pasa. Održavanje: traži malo kretanja i jednostavno četkanje. Kratka dlaka je češća nego duga. Tanke kosti prednjih nogu su prilično krhke.
Visina od 15cm do 23cm. Težina 1-3 kg.
Iako malena i krhka, čivava je okretna, brza i neustrašiva. I kratkodlaka i otpornija dugodlaka ljudima pružaju zadovoljstvo i verno su društvo. Podrhtavaju i na povetarcu, a najsretnije su kada su u krilu svoga prijatelja čoveka. Stoga najviše vremena provode u kući i zaista su previše krhke za život na otvorenom.
Istorijat: Čivava je dobila ime po meksičkoj pokrajini iz koje je donesena najpre u Sjedinjene Američke Države, a potom se proširila i na ostatak sveta. Ipak, poreklo ove pasmine obavijeno je tajnom. Neki stručnjaci nagađaju da su ovi mali psi na područje američkog kontinenta stigli 1519. sa španskom vojskom Ernanda Kortesa. Drugi smatraju da su Kinezi prelazili u Ameriku još pre dolaska Evropljana, donoseći minijaturne pse.

Admin
Admin

Posts : 6
Join date : 2009-12-14
Age : 21

View user profile http://dogforum.forumotion.net

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum